SHARP CANCER CENTER, CHULA VISTA

After having covered it's construction, I was tasked with creating the official medical center photography package. After having photographed the Sharp Chula Vista Medical Center during construction, I was eager to get the chance at shooting the structure after it was finished. The completed project was even more stunning that I could have imagined as I saw first saw it. What I could have not anticipated was the way the interior design was aimed toward an artistic and modern theme that really brings life to what was once cold steel and concrete framing. As a San Diego architectural photographer, I am always amazed to see the progression from unfinished construction project to architectural masterpiece in a relatively short period of time. Designed by NTD Architecture, the newly completed Cancer Center at Sharp Chula Vista Medical Center was designed with vital input from those it will serve. By integrating natural light and soothing colors and sound, its aesthetics bring the outdoors inside, thereby creating a comforting environment for all. The finished building represents a sanctuary of relaxation and healing. Lush gardens can be seen from the corridors and waiting areas — even from the technically modern radiation treatment rooms. The open design uses light wells, windows and atrium spaces unlike any other radiation therapy center in San Diego County.

As you recall from the construction photos, the framing looked like a skeleton of a very modern structure. Still, having seen the completed building in the air of dusk, the final result is even more of a wonder than I could have predicted. Also from the construction photos, the image of the welder and what it said about detail was obviously a theme that was carried forth in all phases of the design and construction.

This will remain as one of my favorite projects during my time as a San Diego architectural photographer. To see the different stages in the creation of this facility was a joy to witness. I am sure the research and treatment conducted inside the building will live up to the brilliance of the facility itself.